• Π. Τσαλδάρη 15 (ισόγειο), Κατερίνη
  • Ωράριο Λειτουργίας: ΔΕ - ΠΕ - ΠΑ 17.00 - 21.30 (κατόπιν ραντεβού)

Σύγχρονος εξοπλισμός

Ποιοτικές Υπηρεσίες

Συνεχής Εκπαίδευση

Απλά βήματα για την αντιμετώπιση του “κόκκινου” ματιού

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το “κόκκινο” μάτι (επιστημονικά “επιπεφυκίτιδα”) υποχωρεί από μόνο του σε μία με δύο εβδομάδες. Το αν θα καταφέρετε να ανακουφιστείτε με απλά βήματα στο σπίτι σας εξαρτάται από την αιτία του κόκκινου ματιού και το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση.

Θα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα τον οφθαλμίατρό σας εάν:

Το “κόκκινο” μάτι αφενός είναι η πιο συχνή αιτία απουσίας των μαθητών από το σχολείο και αφετέρου μπορεί πολύ εύκολα να εξαπλωθεί στο σχολικό περιβάλλον (όπως και σε κάθε χώρο που συνυπάρχουν πολλά άτομα) λόγω μεταδοτικότητας της νόσου.

Τι μπορείτε να κάνετε μόνοι σας για το "κόκκινο" μάτι;

Εάν φοράτε φακούς επαφής, θα πρέπει να σταματήσετε να τους χρησιμοποιείτε για όσο χρονικό διάστημα το μάτι σας είναι κόκκινο. Αφού υποχωρήσει η πάθηση, καλό είναι να χρησιμοποιήστε καινούριους φακούς επαφής. Είναι πολύ πιθανό οι παλιοί σας φακοί να έχουν μολυνθεί και να προκαλέσουν υποτροπή της νόσου, εάν τους ξαναχρησιμοποιήσετε.

Καλό θα είναι να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε make-up γύρω από το μάτι που πάσχει, όσο διαρκεί η νόσος. Επίσης, θα πρέπει να απορρίψετε τα παλιά υλικά του make-up και να προμηθευτείτε καινούρια για τον ίδιο λόγο που αναλύθηκε παραπάνω.

Αν το ένα ή και τα δυο σας μάτια είναι κόκκινα και σας ενοχλούν, είναι πιθανόν να πάσχετε από αλλεργική, ιογενή ή μικροβιακή επιπεφυκίτιδα. Κάποιες φορές είναι εύκολο να καταλάβει κανείς από τι πάσχει, ενώ άλλες φορές μόνο ο οφθαλμίατρος μπορεί να θέσει την διάγνωση.

Α. Απλά βήματα για ιογενή και μικροβιακή επιπεφυκίτιδα

Η ιογενής επιπεφυκίτιδα είναι μια ίωση του ματιού. Δεν υπάρχει φάρμακο για τον ιό και συνήθως η πάθηση υποχωρεί μόνη της μέσα σε μία με δύο εβδομάδες χωρίς θεραπεία.

Η μικροβιακή επιπεφυκίτιδα παράγει περισσότερη βλένη (“τσίμπλες”) ή πύον από την ιογενή και την αλλεργική. Αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά που συνταγογραφούνται από γιατρό.

Για να μειώσετε τα συμπτώματα της μικροβιακής και της ιογενούς επιπεφυκίτιδας μπορείτε να:

Αν κατά το πρωινό ξύπνημα τα μάτια σας είναι κολλημένα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία πετσέτα ή μία γάζα με ζεστό νερό για να απομακρύνετε τις εκκρίσεις.

Β. Απλά βήματα για αλλεργική επιπεφυκίτιδα

Αν η επιπεφυκίτιδά σας οφείλεται σε αλλεργία, το να αποφύγετε τον παράγοντα που σας προκαλεί αλλεργία είναι πολύ σημαντικό. Το αλλεργικό “κόκκινο” μάτι θα επιμένει όσο θα είστε σε επαφή με τον αλλεργιογόνο παράγοντα.

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα δεν είναι μεταδοτική. Μπορείτε να πάτε στη δουλειά σας ή στο σχολείο και κανείς δεν θα κολλήσει από εσάς. Για να μειώσετε τα συμπτώματα, μπορείτε να:

Τι να μην κάνετε, αν έχετε "κόκκινο" μάτι

Οποιαδήποτε μορφή επιπεφυκίτιδας και να έχετε, μην χρησιμοποιείτε από μόνοι σας κολλύρια, διότι κάποια από αυτά μπορεί να χειροτερέψουν την κατάσταση.

Οι ιογενείς και οι μικροβιακές επιπεφυκίτιδες μεταδίδονται πολύ εύκολα, όπως το κοινό κρυολόγημα. Αν έχετε επιπεφυκίτιδα στο ένα μάτι, προσέξτε να μην μεταδοθεί και στο άλλο και επίσης να μην εξαπλωθεί και σε άλλα άτομα.

Πώς να αποφύγετε την μετάδοση της επιπεφυκίτιδας

Οι βασικοί κανόνες υγιεινής είναι επαρκείς για την αποφυγή μετάδοσης σε άλλους ανθρώπους ή στο άλλο μάτι.

Πηγή: American Academy of Ophthalmology (https://www.aao.org)

Ελεύθερη απόδοση από το άρθρο: Quick Home Remedies for Pink Eye

Written By: Dan T. Gudgel

Reviewed By: K David Epley, MD, Natasha L Herz MD, Ranya G Habash MD

Mar. 27, 2019