• Π. Τσαλδάρη 15 (ισόγειο), Κατερίνη
  • Ωράριο Λειτουργίας: ΔΕ - ΠΕ - ΠΑ 17.00 - 21.30 (κατόπιν ραντεβού)

Σύγχρονος εξοπλισμός

Ποιοτικές Υπηρεσίες

Συνεχής Εκπαίδευση

Γιατί τρεμοπαίζει το μάτι μου;

Αν σας συνέβη ποτέ να “τρεμοπαίζει” το βλέφαρό σας για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο, γνωρίζετε πόσο ενοχλητικό είναι. Η βλεφαρική μυοκυμία ορίζεται ως ο σπασμός ή η ελαφρά κίνηση του άνω ή του κάτω βλεφάρου. Εμφανίζεται ξαφνικά και μπορεί να διαρκέσει για λεπτά, ώρες, ημέρες ή και ακόμη περισσότερο. Συνήθως, η μυοκυμία είναι καλοήθης, ήπια και δεν επηρεάζει την όραση. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες νευρολογικές παθήσεις που μπορούν να προκαλέσουν σύσπαση των βλεφάρων, όπως ο βλεφαρόσπασμος (blepharospasm) και ο σπασμός του ημιπροσώπου (hemifacial spasm). Αυτές οι πιο σπάνιες καταστάσεις προκαλούν γενικά πιο έντονη σύσπαση των βλεφάρων – έως και πλήρη σύγκλειση της βλεφαρικής σχισμής – και διαρκούν περισσότερο, με αποτέλεσμα να περιορίζουν ή και να αποκλείουν τελείως την όραση. Επίσης, είναι δυνατόν να επηρεάζονται και άλλοι μύες του προσώπου. Για την πλειονότητα των ανθρώπων, η βλεφαρική μυοκυμία προκαλεί μια σύντομη και ήπια ενόχληση. Εντούτοις, όταν διαρκεί περισσότερο ή συμβαίνει σχετικά συχνά, υπάρχουν κάποια απλά βήματα για να την αντιμετωπίσουμε:

Ξεκουραστείτε

Το τρεμόπαιγμα των βλεφάρων συμβαίνει συχνά σε ανθρώπους υπερβολικά κουρασμένους. Αφιερώστε περισσότερο χρόνο για ύπνο, προκειμένου να αναλάβετε δυνάμεις

Διώξτε το άγχος

Η συνεχής παρουσία άγχους στην καθημερινότητά σας μπορεί να προκαλέσει βλεφαρική μυοκυμία. Αν δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα στρεσογόνα αίτια, ξεκινήστε δραστηριότητες που σας ηρεμούν, προκειμένου να απαλλαγείτε από τις βλεφαρικές συσπάσεις.

Μειώστε την καφεΐνη

Ως διεγερτικό, η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει σπασμό των βλεφάρων. Περιορίζοντας τον καφέ, το τσάι και τα καφεϊνούχα αναψυκτικά, μπορείτε να συμβάλλετε στη μείωση του ενοχλητικού αυτού φαινομένου.

Ενυδατώστε τα μάτια σας

Σε μερικές περιπτώσεις, η αιτία της βλεφαρικής μυοκυμίας μπορεί να είναι ο ερεθισμός των ματιών ή η ξηροφθαλμία. Χρησιμοποιήστε τεχνητά δάκρυα σε σταγόνες ή τζελ για να βελτιώσετε την υγεία της οφθαλμικής επιφάνειας. Παρ’όλα αυτά, αν συνεχώς έχετε συσπάσεις στα βλέφαρα και/ή αίσθημα άμμου στα μάτια, απευθυνθείτε στον οφθαλμίατρό σας.

Πηγή: American Academy of Ophthalmology (https://www.aao.org)

Ελεύθερη απόδοση από το άρθρο: How to Stop Eye Twitching

Written By: Kierstan Boyd

Reviewed By: J Kevin McKinney, MD

Jan. 27, 2021