• Π. Τσαλδάρη 15 (ισόγειο), Κατερίνη
  • Ωράριο Λειτουργίας: Καθημερινά, ΔΕ - ΠΑ (κατόπιν ραντεβού)

Σύγχρονος εξοπλισμός

Ποιοτικές Υπηρεσίες

Συνεχής Εκπαίδευση

Η τακτική κατανάλωση κρασιού μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καταρράκτη

“Ένα ποτήρι κρασί την ημέρα, τον καταρράκτη κάνει πέρα”; Αυτό φαίνεται να αποδεικνύει μια καινούρια έρευνα* του Νοσοκομείου Moorfields και του University College στο Λονδίνο. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Ophthalmology” και έδειξε ότι, όσοι καταναλώνουν μικρή έως μέτρια ποσότητα αλκοόλ, έχουν μικρότερες πιθανότητες να χρειασθούν επέμβαση καταρράκτη. Βασιζόμενη σε δεδομένα από 490.000 εθελοντές, η έρευνα κατέδειξε ότι ειδικά οι καταναλωτές μικρής έως μέτριας ποσότητας κόκκινου κρασιού είχαν τις λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καταρράκτη σε σύγκριση με τους μη καταναλωτές ή με τους καταναλωτές άλλων αλκοολούχων ποτών. Η συγκεκριμένη μελέτη είναι η μεγαλύτερη αυτού του είδους μέχρι σήμερα.

Τι είναι Καταρράκτης;

Καταρράκτης είναι η θόλωση του φακού (“κρυσταλλοειδούς φακού”) του ματιού (βλ. περισσότερα). Συγκεκριμένα, οι πρωτεΐνες του φακού διασπώνται με αποτέλεσμα τα διάφορα αντικείμενα να φαίνονται θολά, σαν μέσα σε “ομίχλη” ή με πιο μουντά χρώματα. Η θεραπεία είναι χειρουργική: ο καταρράκτης αφαιρείται και αντικαθίσταται από έναν διαυγή τεχνητό φακό (“ενδοφακό”) (βλ. περισσότερα).

Τι σημαίνει μέτρια κατανάλωση αλκοόλ;

Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται ως η κατανάλωση 6,5 ποτηριών κρασιού την εβδομάδα. Ακριβώς αυτή η ποσότητα, δηλαδή η μέτρια κατανάλωση, ήταν το κύριο συμπέρασμα της έρευνας. Οι άνθρωποι που έπιναν περισσότερο από την συνιστώμενη ποσότητα σε καθημερινή βάση, είχαν 6% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη σε σχέση με αυτούς που έπιναν μικρή έως μέτρια ποσότητα αλκοόλ.

Πώς βοηθάει το κρασί στην υγεία των ματιών;

Προηγούμενες έρευνες είχαν επίσης καταδείξει ότι το κόκκινο κρασί και η διατροφή που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά πιθανόν να εμποδίζουν την εμφάνιση καταρράκτη. “Η εμφάνιση του καταρράκτη μπορεί να οφείλεται σε προοδευτική βλάβη λόγω οξειδωτικού στρες κατά την διαδικασία της γήρανσης”, ανέφερε η Sharon Chua, συγγραφέας της μελέτης. “Το γεγονός ότι τα ευρήματά μας ήταν ιδιαιτέρως εμφανή στους καταναλωτές κόκκινου κρασιού, μπορεί να υποδεικνύει τον προστατευτικό ρόλο των πολυφαινολών ως αντιοξειδωτικών, οι οποίες υπάρχουν σε αφθονία στο κόκκινο κρασί”. Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ότι η τακτική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με αρκετές σοβαρές παθήσεις, όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης ακόμη και ο καρκίνος και ότι η συγκεκριμένη έρευνα, σε καμία περίπτωση, δεν συστήνει την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ούτε και τις δραστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής. Επίσης, “υπάρχει πιθανότητα να υπεισέρχονται άλλοι παράγοντες αναφορικά με τον τρόπο ζωής όσων καταναλώνουν αλκοόλ που προστατεύουν από την εμφάνιση καταρράκτη και όχι το αλκοόλ αυτό καθεαυτό. Υπήρξε προσπάθεια να ελεγχθούν αυτοί οι παράγοντες, αλλά αυτό δεν είναι 100% εφικτό σε τέτοιου τύπου μελέτες”, ανέφερε ο ερευνητής Anthony Khawaja. Συμπερασματικά, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα αναφορικά με τα οφέλη στην υγεία από την κατανάλωση αλκοόλ γενικά και ειδικά στην πρόληψη του καταρράκτη.

Πηγή: American Academy of Ophthalmology (https://www.aao.org)

Ελεύθερη απόδοση από το άρθρο: Casual Wine Drinkers Less Likely to Get Cataracts

Written By: Vered Hazanchuk

Mar. 31, 2021

*Βιβλιογραφία: Sharon Y. L. Chua et al, Alcohol Consumption and Incident Cataract Surgery in Two Large UK Cohorts, Ophthalmology, vol. 128, Issue 6, pp 837-847, June 01, 2021