• Π. Τσαλδάρη 15 (ισόγειο), Κατερίνη
  • Ωράριο Λειτουργίας: ΔΕ - ΠΕ - ΠΑ 17.00 - 21.30 (κατόπιν ραντεβού)

Σύγχρονος εξοπλισμός

Ποιοτικές Υπηρεσίες

Συνεχής Εκπαίδευση

Μήνας ευαισθητοποίησης για το γλαύκωμα

Στις Η.Π.Α., ο Ιανουάριος είναι ο Μήνας Ευαισθητοποίησης για το Γλαύκωμα, την νόσο που “κλέβει” την όραση.

Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι στις Η.Π.Α. πάσχουν από γλαύκωμα. Το Εθνικό Ινστιτούτο Οφθαλμού (The National Eye Institute) προβλέπει ότι ο αριθμός θα φτάσει τα 4,2 εκατομμύρια το 2030, δηλαδή θα αυξηθεί κατά περίπου 40%. Το γλαύκωμα αποκαλείται “ο σιωπηλός κλέφτης της όρασης”, διότι δεν προκαλεί έκδηλα συμπτώματα και, από τη στιγμή που η όραση χαθεί, η απώλεια είναι μόνιμη. Μέχρι και 40% απώλεια όρασης λόγω γλαυκώματος, μπορεί να μην γίνει αντιληπτή από τον ασθενή. Το γλαύκωμα είναι η πρώτη αιτία μη αναστρέψιμης τύφλωσης παγκοσμίως. Περισσότεροι από 50 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από γλαύκωμα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι μισοί από αυτούς δεν το γνωρίζουν. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την γήρανση του πληθυσμού μπορεί να οδηγήσει σε επιδημία τύφλωσης, αν δεν υπάρξει ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της τακτικής οφθαλμολογικής εξέτασης. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι περίπου 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είναι τυφλοί εξαιτίας του γλαυκώματος.

Βοήθησε να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση

Μίλα στους φίλους και στην οικογένειά σου για το γλαύκωμα. Αν πάσχεις από γλαύκωμα, μην το κρύβεις. Ενημέρωσε τα μέλη της οικογένειάς σου.

Αναζήτησε ενημερωτικό υλικό στο διαδίκτυο (π.χ. στο web site www.glaucoma.org του αμερικανικού Ερευνητικού Ιδρύματος για το Γλαύκωμα) ή και σε αντίστοιχα έντυπα φυλλάδια.

Ενημερώσου από τον οφθαλμίατρό σου.

Τι είναι γλαύκωμα;

Γλαύκωμα είναι μια ομάδα οφθαλμικών παθήσεων που σταδιακά οδηγούν σε απώλεια όρασης προκαλώντας βλάβη στο οπτικό νεύρο. Το οπτικό νεύρο λειτουργεί σαν ένα ηλεκτρικό καλώδιο που αποτελείται από περισσότερα από ένα εκατομμύριο λεπτά συρματάκια. Είναι υπεύθυνο για την μεταφορά της εικόνας από το μάτι στον εγκέφαλο. Αν και οι πιο συχνές μορφές γλαυκώματος επηρεάζουν πρωτίστως τους μεσήλικες και τους ηλικιωμένους, η πάθηση μπορεί να προσβάλει ανθρώπους κάθε ηλικίας. Δυστυχώς, δεν υπάρχει θεραπεία για το γλαύκωμα. Ωστόσο, με την κατάλληλη αντιμετώπιση μπορεί να επιβραδυνθεί ή και να αποτραπεί η περαιτέρω απώλεια όρασης. Συνεπώς, η πρώιμη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας για να σταματήσει η εξέλιξη της νόσου.

Τύποι Γλαυκώματος

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι γλαυκώματος: το πρωτοπαθές γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας και το γλαύκωμα κλειστής γωνίας. Αυτοί οι δύο τύποι χαρακτηρίζονται από αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση, δηλαδή αυξημένη πίεση μέσα στο μάτι. Αντίθετα, όταν το οπτικό νεύρο καταστρέφεται ενώ η ενδοφθάλμια πίεση είναι φυσιολογική, τότε μιλάμε για το γλαύκωμα φυσιολογικής πίεσης. Ο όρος δευτεροπαθές γλαύκωμα αναφέρεται σε κάθε περίπτωση που μια άλλη πάθηση ή παθολογική κατάσταση προκαλεί ή συμβάλλει στην αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης και οδηγεί σε βλάβη του οπτικού νεύρου και απώλεια όρασης.

Η τακτική οφθαλμολογική εξέταση είναι πολύ σημαντική

Το γλαύκωμα είναι η δεύτερη κυριότερη αιτία τύφλωσης στον κόσμο, αλλά η πρώτη αιτία μη αναστρέψιμης τύφλωσης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Στην πιο συνηθισμένη της μορφή δεν προκαλεί εμφανή συμπτώματα, διότι προκαλεί αρχικά βλάβη στην περιφερική όραση. Συνεπώς, αν έχετε γλαύκωμα, μπορεί να μην καταλάβετε τίποτα μέχρις ότου η βλάβη στην όρασή σας να είναι σοβαρή. Ο καλύτερος τρόπος να προστατέψετε την υγεία των ματιών σας από το γλαύκωμα είναι η λεπτομερής οφθαλμολογική εξέταση. Με βάση τα ευρήματα της εξέτασης, αν έχετε γλαύκωμα, η θεραπεία θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.

Παράγοντες κινδύνου

Η φυλή είναι παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση γλαυκώματος. Έτσι, τα άτομα αφρικανικής, ασιατικής και λατινοαμερικάνικης καταγωγής έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν γλαύκωμα. Άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου είναι: άτομα άνω των 60 ετών, μέλη οικογενειών με κληρονομικό ιστορικό γλαυκώματος, διαβητικοί και άτομα με υψηλή υπερμετρωπία. Επίσης, η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση είναι παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση γλαυκώματος όπως και άλλες παθολογικές οφθαλμολογικές καταστάσεις. Κατά συνέπεια, η τακτική οφθαλμολογική παρακολούθηση είναι εξόχως σημαντική για τα άτομα σε υψηλό κίνδυνο εμφάνισης γλαυκώματος.

Καμπάνια ενάντια στο γλαύκωμα

Στις 3 Ιανουαρίου 2023, ανακοινώθηκε η έναρξη της καμπάνιας “Εξετάσου, Προστατέψου, Θεραπεύσου” (“Screen, Protect, Cure”) στις Η.Π.Α., από την εταιρεία Bausch + Lomb και το Ερευνητικό Ίδρυμα για το Γλαύκωμα (Glaucoma Research Foundation). Η καμπάνια σχεδιάστηκε να παρέχει ενημερωτικό υλικό και να ευαισθητοποιήσει το κοινό για την νόσο του γλαυκώματος. Ο Μήνας Ευαισθητοποίησης για το Γλαύκωμα παρέχει μια εξαιρετική ευκαιρία για την πληροφόρηση γύρω από αυτήν την πάθηση που απειλεί την όραση και την υπενθύμιση ότι υπάρχουν βήματα που μπορεί ο καθένας να κάνει για να βοηθήσει στην διατήρηση της όρασής του, σύμωνα με τον Thomas M. Brunner, πρόεδρο και CEO του Ιδρύματος.

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο: γλαύκωμα

Πηγή: Glaucoma Research Foundation (https://www.glaucoma.org)

Ελεύθερη απόδοση από το άρθρο: January is Glaucoma Awareness Month

Last reviewed and updated on January 3, 2023.