Πώς να μην μπερδεύετε τα κολλύριά σας

Πώς να μην μπερδεύετε τα κολλύριά σας

Έχετε ποτέ μπερδέψει τα κολλύριά σας με άλλα φάρμακα σε παρόμοια συσκευασία; Αν ναι, μάθετε ότι δεν είστε οι μόνοι. Δυστυχώς, αυτά τα "μπερδέματα", κατά την ενστάλαξη οφθαλμικών σταγόνων, είναι συχνά.

6 συμβουλές για να το αποφύγετε

  1. Να φυλάττε σε χωριστό μέρος τις οφθαλμικές σταγόνες. Μην αποθηκεύετε τα κολλύρια μαζί με άλλα φιαλίδια (όπως ωτικές σταγόνες, σωληνάρια υγρής κόλλας, κτηνιατρικές σταγόνες).
  2. Να φυλάττε τις οφθαλμικές σταγόνες στα κουτιά τους. Να αφήνετε τις οφθαλμικές και τις ωτικές σταγόνες σας στα κουτιά τους. Συχνά, υπάρχουν εικόνες ματιού ή αυτιού στα κουτιά, που μπορεί να μην υπάρχουν στα φιαλίδια.
  3. Να γνωρίζετε τα ονόματα των κολλυρίων σας καθώς και το χρώμα του πώματος του φιαλιδίου. Να μάθετε το όνομα και το χρώμα του πώματος των κολλυρίων σας έτσι ώστε να τα λαμβάνετε σωστά. Αν δεν μπορείτε να δείτε τα φιαλίδια των σταγόνων σας αρκετά καθαρά, πείτε το στον γιατρό σας.
  4. Να λέτε το όνομα των φαρμάκων σας φωναχτά. Να διαβάζετε φωναχτά την ετικέτα του φαρμάκου για να αποφύγετε λάθη.
  5. Να λαμβάνετε τα κολλύρια και τις ωτικές σταγόνες σε διαφορετικές ώρες. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάμειξής τους καθώς τα ενσταλάζετε στα μάτια ή στα αυτιά σας.
  6. Να απορρίπτετε το φάρμακο που περισσεύει. Να πετάτε στα απορρίμματα τα κολλύρια που έχουν περισσέψει, όταν σταματήσετε την χρήση τους. Όσο λιγότερα φιαλίδια, τόσο μικρότερος ο κίνδυνος να τα μπερδέψετε.

Dropper bottles that look similar but contain very different things


Τα λάθη στην ενστάλαξη των κολλυρίων είναι συχνά

H ενστάλαξη ωτικών σταγόνων στο μάτι είναι από τα πιο συχνά ατυχήματα. Τα φιαλίδια των κολλυρίων και των ωτικών σταγόνων μοιάζουν πάρα πολύ. Και τα δύο αποτελούνται από ένα σταγονομετρικό μπουκάλι με μία λαστιχένια βαλβίδα στην κορυφή. 

Αν κατά λάθος ενσταλάξετε ωτικές σταγόνες στο μάτι σας, μπορεί να νιώσετε κάψιμο, τσούξιμο, τα μάτια σας να γίνουν κόκκινα, να πρηστούν και να θολώσει η όρασή σας. Γενικά, αυτά τα συμπτώματα δεν διαρκούν πολύ. Ωστόσο, υπάρχουν ουσίες, που αν πέσουν από λάθος στα μάτια σας, μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρό τραυματισμό (π.χ. υγρές κόλλες σε μικρά μπουκαλάκια). Δυστυχώς, δεν είναι λίγοι αυτοί που μπερδεύουν την κόλλα με τα κολλύριά τους λόγω παρόμοιας συσκευασίας. Οι αναφορές τέτοιων περιστατικών είναι πολλές.

Πηγή: American Academy of Ophthalmology

Τίτλος άρθρου: Eye Medication Mix-Ups

Written By: Kierstan Boyd

Reviewed By: Thomas L Steinemann MD

Jul. 31, 2019