• Π. Τσαλδάρη 15 (ισόγειο), Κατερίνη
  • Ωράριο Λειτουργίας: Καθημερινά, ΔΕ - ΠΑ (κατόπιν ραντεβού)

Σύγχρονος εξοπλισμός

Ποιοτικές Υπηρεσίες

Συνεχής Εκπαίδευση

Τι γνωρίζετε για την υγεία των ματιών σας;

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ο φόβος των ασθενών για την απώλεια όρασης είναι μεγαλύτερος σε σύγκριση με τον φόβο του καρκίνου, του εγκεφαλικού επεισοδίου, του εμφράγματος και άλλων σοβαρών παθήσεων. Αλλά, ενώ οι περισσότεροι ενήλικες πιστεύουν ότι είναι καλά ενημερωμένοι για τα θέματα της λειτουργίας της όρασης, στην πραγματικότητα λίγοι γνωρίζουν. Και ακριβώς αυτή η έλλειψη γνώσης αυξάνει τους κινδύνους. Τα ευρήματα μιας online έρευνας (βλ. περισσότερα) που διενεργήθηκε από την εταιρεία The Harris Poll για λογαριασμό της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας (American Academy of Ophthalmology) σε 3.512 ενήλικες Αμερικανούς μπορεί να σας εκπλήξουν.

Όσα δεν γνωρίζουμε για την υγεία των ματιών, μπορεί να μας βλάψουν.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν βασικά στοιχεία που θα μπορούσαν να τους προφυλάξουν από την απώλεια της όρασής τους. Για παράδειγμα, μόνο το 1/3 των Αμερικανών γνωρίζει ότι υπάρχουν οφθαλμολογικές παθήσεις που μπορούν να βλάψουν σοβαρά την όραση, πριν ο ασθενής εμφανίσει συμπτώματα. Αυτό συμβαίνει διότι ο εγκέφαλος προσαρμόζεται στην απώλεια της όρασης, καθιστώντας δύσκολη την διαπίστωση της έκπτωσης εκ μέρους του ασθενούς. Γνωρίζατε ότι:
  • Πολλές μορφές γλαυκώματος (βλ. περισσότερα) δεν εμφανίζουν προειδοποιητικά συμπτώματα. Υπάρχει πιθανότητα να χάσετε το μεγαλύτερο ποσοστό της όρασής σας, πριν αντιληφθείτε ότι υπάρχει πρόβλημα. Αυτό συμβαίνει διότι η πάθηση αρχίζει και εξελίσσεται σταδιακά, προσβάλλοντας αρχικά την περιφερική όραση.
  • Οι ασθενείς με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια (βλ. περισσότερα) μπορεί να μην διαπιστώσουν δυσκολία στην όρασή τους στα αρχικά στάδια. Τελικά, όμως, η πάθηση αυτή μπορεί να προκαλέσει τύφλωση.
  • Ξαφνική θόλωση της όρασης ή δυσκολία στην αντίληψη των χρωμάτων και των λεπτομερειών μπορεί να σηματοδοτεί την εκδήλωση ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας (βλ. περισσότερα). Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται απότομα και επιδεινώνονται γρήγορα.

Υπάρχει κίνδυνος για την όρασή μου;

Γνωρίζατε ότι συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες εμφανίζουν υψηλότερο κίνδυνο οφθαλμολογικών παθήσεων; Αν ναι, ξεχωρίζετε από την πλειονότητα των ανθρώπων που δεν το γνωρίζει.

Αν ανήκετε σε μια ομάδα “υψηλού κινδύνου”, σιγουρευτείτε ότι υποβάλλεστε τακτικά σε οφθαλμολογικό έλεγχο, προκειμένου τα πιθανά προβλήματα να διαγνωστούν έγκαιρα από τον οφθαλμίατρό σας. Περίπου το 1/3 των Αμερικανών εμφανίζει κάποιας μορφής μείωση της όρασης λόγω οφθαλμολογικής πάθησης μέχρι την ηλικία των 65 ετών. Ωστόσο, μπορεί να φανεί παράξενο το ότι η έκπτωση της όρασης δεν είναι πάντα αποτέλεσμα της γήρανσης.

Το ευχάριστο είναι ότι υπάρχουν κάποια μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για να προστατέψουμε τα μάτια μας καθώς μεγαλώνουμε.

Η απώλεια όρασης δεν επηρεάζει μόνο τα μάτια.

Η μείωση της όρασης στους ενήλικες αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού και θανάτου, γεγονός που περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς γνωρίζουν. Αντίθετα, η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί υποεκτιμούν τις επιδράσεις της μειωμένης όρασης. Λίγοι αντιλαμβάνονται ότι η έκπτωση της όρασης μπορεί να επιδεινώσει τα αποτελέσματα άλλων χρόνιων παθήσεων. Επίσης, μόνο 1 στους 4 γνωρίζει ότι η απώλεια όρασης συνδέεται με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, όπως η κοινωνική απομόνωση και η κατάθλιψη.

Προστατεύουμε την όραση, ενισχύουμε την ζωή μας.

Ο οφθαλμίατρος μπορεί να διαγνώσει τις οφθαλμολογικές παθήσεις πολύ νωρίτερα και να τις αντιμετωπίσει πολύ αποτελεσματικότερα σε σχέση με το παρελθόν. Αυτή όμως η πρόοδος καθίσταται ανούσια σε ασθενείς με αδιάγνωστα προβλήματα. Ούτε μπορεί να συνδράμει ασθενείς που δεν ενήμεροι για την σοβαρότητα της κατάστασής τους. Είναι σημαντικό να ζητάμε την κατάλληλη βοήθεια πριν να είναι αργά. Πολύ συχνά, οι οφθαλμίατροι γίνονται μάρτυρες των συνεπειών που υφίστανται ασθενείς που προσέρχονται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση στο γιατρό, με αποτέλεσμα την αναπόφευκτη μόνιμη απώλεια όρασης. Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε ενημερωμένοι, να εκπαιδεύουμε τους εαυτούς μας και να μοιραζόμαστε την γνώση με τους γύρω μας.

Πηγή: American Academy of Ophthalmology (https://www.aao.org)

Ελεύθερη απόδοση από το άρθρο: How Much Do You Know About Eye Health?

Written By: Susanne Medeiros

May. 03, 2022