• Π. Τσαλδάρη 15 (ισόγειο), Κατερίνη
  • Ωράριο Λειτουργίας: Καθημερινά, ΔΕ - ΠΑ (κατόπιν ραντεβού)

Σύγχρονος εξοπλισμός

Ποιοτικές Υπηρεσίες

Συνεχής Εκπαίδευση

Τι είναι ο δευτερογενής καταρράκτης;

Ο καταρράκτης είναι μια οφθαλμολογική πάθηση που συμβαίνει όταν θολώσει ο φυσικός φακός του ματιού (κρυσταλλοειδής φακός). Κατά την επέμβαση του καταρράκτη, ο κρυσταλλοειδής φακός αντικαθίσταται από έναν τεχνητό ενδοφθάλμιο φακό (ενδοφακός). Εφόσον ο φακός του ματιού αφαιρεθεί, δεν είναι δυνατόν να ξαναεμφανιστεί καταρράκτης. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί αυτό που αποκαλούμε “δευτερογενή καταρράκτη”. Ο ενδοφακός συγκρατείται στη θέση του ευρισκόμενος μέσα στο περιφάκιο. Εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια αργότερα, το περιφάκιο μπορεί να θολώσει ή να πτυχωθεί, προκαλώντας θολή όραση. Η κατάσταση αυτή αποκαλείται θόλωση οπισθίου περιφακίου, γνωστή και ως δευτερογενής καταρράκτης. Η πάθηση αυτή αντιμετωπίζεται με ένα ειδικό laser (Nd-YAG laser) στο ιατρείο, με μια ολιγόλεπτη θεραπεία. Επομένως, η “οπίσθια καψουλοτομή” (ή YAG laser καψουλοτομή) είναι μια επέμβαση με laser που μπορεί να απαιτηθεί κάποια στιγμή μετά από χειρουργείο καταρράκτη και αποσκοπεί στην βελτίωση της όρασης, που έχει γίνει ξανά θολή λόγω του δευτερογενούς καταρράκτη. Συγκεκριμένα, το laser χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει ένα άνοιγμα στο θολό περιφάκιο. Με τον τρόπο αυτό, η διέλευση του φωτός γίνεται απρόσκοπτα και αποκαθίσταται η όραση.

Τι συμβαίνει κατά την διάρκεια της οπίσθιας καψουλοτομής;

Η επέμβαση πραγματοποιείται στο οφθαλμολογικό ιατρείο και απαιτούνται μόλις λίγα λεπτά. Η διαδικασία έχει ως εξής:

Υπάρχουν κίνδυνοι από το laser;

Όπως ισχύει σε κάθε επέμβαση, υπάρχουν πιθανές επιπλοκές μετά από οπίσθια καψουλοτομή, οι οποίες είναι πολύ σπάνιες και η συγκεκριμένη θεραπεία θεωρείται πολύ ασφαλής. Κάποιες από αυτές είναι οι εξής:

Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς. Εμφανίζεται σαν μια γκρίζα κουρτίνα. Συνήθως προηγούνται έντονες μυιοψίες και φωτοψίες ("μυγάκια" και "φωτάκια"). Είναι επείγουσα κατάσταση που χρήζει άμεσης εξέτασης από οφθαλμίατρο.
Αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης.
Μετακίνηση του ενδοφακού διαμέσου της οπής στο οπίσθιο περιφάκιο.
"Τραυματισμός" του ενδοφακού από βολές του laser κ.ά.

Παρακολουθήστε ένα σύντομο βίντεο εδώ.

Πηγή: American Academy of Ophthalmology (https://www.aao.org)

Ελεύθερη απόδοση από το άρθρο: What Is a Posterior Capsulotomy?

Written By: Kierstan Boyd

Reviewed By: J Kevin McKinney, MD

Sep. 08, 2022