• Π. Τσαλδάρη 15 (ισόγειο), Κατερίνη
  • Ωράριο Λειτουργίας: ΔΕ - ΠΕ - ΠΑ 17.00 - 21.30 (κατόπιν ραντεβού)

Σύγχρονος εξοπλισμός

Ποιοτικές Υπηρεσίες

Συνεχής Εκπαίδευση

Άγνωστες αλήθειες για την ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας

Αν έχετε διαβήτη, πιθανόν ήδη γνωρίζετε ότι τα μάτια σας κινδυνεύουν. Επίσης, γνωρίζετε ότι ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα και η παρακολούθηση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) είναι ζωτικής σημασίας για την συνολική υγεία του οργανισμού σας. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες αλήθειες σχετικά με τον διαβήτη και την υγεία των ματιών σας που μπορεί να μην γνωρίζετε:

1. Οι πιο σοβαρές οφθαλμικές βλάβες λόγω διαβήτη χρειάζονται 5 έως 10 χρόνια για να εμφανιστούν.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η όρασή σας είναι ασφαλής κατά την διάρκεια αυτών των ετών. Αρχικά, οι οφθαλμικές αλλοιώσεις εξαιτίας του αρρύθμιστου σακχάρου δεν προκαλούν συμπτώματα. Αυτός είναι και ο λόγος που η πλήρης και τακτική οφθαλμολογική εξέταση είναι εξαιρετικά σημαντική: να ανακαλύψει το πρόβλημα πριν ακόμη γίνει αντιληπτό από τον ασθενή.

2. Οι διαβητικοί έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καταρράκτη σε σχέση με τους μη διαβητικούς.

Επιπλέον, ο καταρράκτης εμφανίζεται σε μικρότερη ηλικία και εξελίσσεται πιο γρήγορα σε διαβητικούς σε σύγκριση με τους μη διαβητικούς. Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα οδηγούν σε συσσώρευση πρωτεϊνών και κυττάρων μέσα στον κρυσταλλοειδή φακό του ματιού, προκαλώντας την θόλωσή του, δηλαδή καταρράκτη. Αντίθετα, η διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος υπό αυστηρό έλεγχο μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση του καταρράκτη.

3. Οι διαβητικές γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας και απώλειας όρασης κατά την διάρκεια της κύησης.

Γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να υποβάλλονται σε οφθαλμολογική εξέταση στις αρχές της κύησης, σύμφωνα και με τις συστάσεις του οφθαλμιάτρου τους. Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες που εμφανίζουν διαβήτη κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης (διαβήτη της κύησης), γενικώς δεν κινδυνεύουν να εμφανίσουν διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

4. Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει διπλωπία.

Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει παράλυση των μυών που κινούν το μάτι, μέσω βλάβης της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων. Αν ένας ή περισσότεροι οφθαλμικοί μύες δεν λειτουργούν σωστά, τότε και τα μάτια δεν μπορούν να κινηθούν και να λειτουργήσουν ταυτόχρονα. Σαν συνέπεια, ο εγκέφαλος λαμβάνει δύο εικόνες αντί για μία και εμφανίζεται η διπλωπία.

5. Οι διαβητικοί είναι πιο ευάλωτοι σε οφθαλμικές λοιμώξεις.

Όταν ο διαβήτης δεν ρυθμίζεται, μπορεί να επηρεαστεί το ανοσολογικό σύστημα του οργανισμού με συνέπεια να μειωθεί η ικανότητα αντίστασης σε λοιμώξεις. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιπεφυκίτιδα και άλλες οφθαλμικές λοιμώξεις. Για να αποφύγετε τις παθήσεις αυτές, ρυθμίστε το σάκχαρό σας, πλένετε συχνά τα χέρια σας και μην αγγίζετε τα μάτια σας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα, ακολουθείστε τον σύνδεσμο Διαβήτης και οφθαλμός.

Πηγή: American Academy of Ophthalmology (https://www.aao.org)

Ελεύθερη απόδοση από το άρθρο: 5 Things you might not know about Diabetes and your eyes.

Written By: Kierstan Boyd

Reviewed By: Ninel Z Gregori MD

Dec. 03, 2019