• Π. Τσαλδάρη 15 (ισόγειο), Κατερίνη
  • Ωράριο Λειτουργίας: Καθημερινά, ΔΕ - ΠΑ (κατόπιν ραντεβού)

Σύγχρονος εξοπλισμός

Ποιοτικές Υπηρεσίες

Συνεχής Εκπαίδευση

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς

1. Τι είναι η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς;

Ο αμφιβληστροειδής στηρίζεται στο τοίχωμα του οφθαλμού. Αν υπάρξει κάποιο ρήγμα σε αυτόν, τότε υγρό μπορεί να εισέλθει, προκαλώντας αρχικά χαλάρωση της στήριξής του και στην συνέχεια αποκόλλησή του, όπως ακριβώς ξεκολλά μία ταπετσαρία από έναν τοίχο. Πρακτικά αυτό σημαίνει διαταραχή στην λειτουργία του αμφιβληστροειδούς.

2. Ποια είναι τα συμπτώματα της αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς;

Το πιο συχνό σύμπτωμα της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς είναι μια σκιά που απλώνεται εμπρός από τον προσβαλλόμενο οφθαλμό σαν κουρτίνα και μπορεί να εμφανισθεί από οποιαδήποτε κατεύθυνση (από πάνω προς τα κάτω ή αντίθετα, από δεξιά προς τα αριστερά ή αντίθετα). Στην περίπτωση που η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς προχωρήσει τόσο ώστε να περιλαμβάνει την ωχρά κηλίδα, ελαττώνεται σημαντικά και η κεντρική όραση του ασθενούς. Πριν την εμφάνιση της αποκόλλησης, συχνά εμφανίζονται λάμψεις με την μορφή αστραπών ή μαύρα σημαδάκια σαν “μυγάκια”, που παίρνουν την μορφή διαφόρων σχημάτων ή μοιάζουν με ιστό αράχνης. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει ο ασθενής πως όλα τα παραπάνω συμπτώματα ΔΕΝ προκαλούν σε καμία περίπτωση αίσθημα πόνου. Επίσης, θα πρέπει να τονιστεί ότι οι λάμψεις και τα “μυγάκια” είναι συνήθη συμπτώματα και δεν σημαίνουν απαραίτητα πως συνυπάρχει αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Ωστόσο, η παρουσία τους επιβάλλει σχολαστική οφθαλμολογική εξέταση, με χρήση σταγόνων που διαστέλλουν την κόρη του οφθαλμού, ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα ύπαρξης ρωγμών ή αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς.

3. Ποια είναι η θεραπεία;

Αν πραγματοποιηθεί άμεση εξέταση και διαπιστωθεί η ύπαρξη ρωγμής στον αμφιβληστροειδή, η θεραπεία συνήθως αφορά την εφαρμογή laser (βλ. Argon laser). Με αυτόν τον γρήγορο τρόπο κλείνει το άνοιγμα και αποτρέπεται η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Ωστόσο, στην περίπτωση που έχει ήδη προκληθεί αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την αποκατάστασή της. Μία τέτοια εγχείρηση γίνεται με τοπική ή γενική αναισθησία από ειδικά εκπαιδευμένο χειρουργό οφθαλμίατρο. Οι πιθανότητες να διορθωθεί η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς με μία μόνο επέμβαση είναι περίπου 90%.