ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ (βλ. και εδώ)

 

Α. Τι εννοούμε με τον όρο διαθλαστικές επεμβάσεις;

Με τον όρο ‘διαθλαστική χειρουργική’ εννοούμε το σύνολο των χειρουργικών τεχνικών που εφαρμόζονται σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για την διόρθωση των γνωστών σε όλους διαθλαστικών ανωμαλιών, όπως η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός. Οι διαθλαστικές επεμβάσεις στις μέρες μας είναι άμεσα συνδεδεμένες με τεχνολογία αιχμής, απόλυτα ασφαλείς και πετυχαίνουν την απαλλαγή της άμεσης εξάρτησης από τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής, προσφέροντας εξαιρετική όραση και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Β. Ποιες είναι οι κυριότερες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται σήμερα;

Η φιλοσοφία των διαθλαστικών επεμβάσεων με laser στηρίζεται στην βασική ιδέα πως η μεταβολή του σχήματος του κερατοειδή χιτώνα (εξάχνωση ιστού με excimer laser) είναι σε θέση να διορθώσει τα διαθλαστικά σφάλματα του οφθαλμού.

Oι πιο δημοφιλείς και σημαντικότερες διαθλαστικές τεχνικές με laser σήμερα είναι:

PRK (Photo Refractive Keratectomy): η μέθοδος αφορά στην αφαίρεση ιστού από την επιφάνεια του κερατοειδούς και χρησιμοποιείται εξίσου με την μέθοδο LASIK, αλλά και ειδικά σε περιπτώσεις που ο κερατοειδής είναι σχετικά λεπτός ή εμφανίζει ορισμένες ιδιομορφίες.

LASIK (Laser in Situ Keratosmileusis): κατά την διάρκεια της επέμβασης δημιουργείται ένας λεπτός κρημνός, σαν μεμβράνη (flap) στον κερατοειδή χιτώνα με την βοήθεια συστήματος μηχανικού μικροκερατόμου και στην συνέχεια εφαρμόζεται το excimer laser (τείνει να αντικατασταθεί από την μέθοδο Femto-LASIK).Femto-LASIK (με femtosecond laser): εδώ ο κρημνός δημιουργείται με την βοήθεια ειδικού συστήματος laser και έτσι καμιά λεπίδα ή νυστέρι δεν έρχεται σε επαφή με τα μάτια (all-laser LASIK, bladeless LASIK). Στη συνέχεια, εφαρμόζεται το excimer laser.

Τα βασικά πλεονεκτήματα της τεχνικής Femto-LASIK είναι:

• άνετη και χωρίς πόνο

• πολύ γρήγορη 

• χωρίς φλεγμονές (η ενέργεια του laser που χρησιμοποιείται στη Femto-LASIK είναι ελάχιστη)

• άμεσα αποτελέσματα (ο μικρότερος χρόνος αποκατάστασης της όρασης συγκριτικά με άλλες τεχνικές)

• αποτελεσματική σε δύσκολα περιστατικά (υψηλές μυωπίες, υψηλές υπερμετρωπίες, μικρό κερατοειδικό πάχος)

• ελάχιστη πιθανότητα διεγχειρητικών επιπλοκών

Γ. Υπάρχουν άλλες διαθλαστικές επεμβάσεις;

1. Μέθοδος SMILE

Αποτελεί την πλέον πρόσφατη μέθοδο στη διαθλαστική χειρουργική με Laser. H διαθλαστική επέμβαση με την νέα μέθοδο SMILE αλλάζει τα δεδομένα στη διαθλαστική χειρουργική. Η καινοτόμος τεχνική SMILE σε συνδυασμό με την Femtosecond τεχνολογία, πραγματοποιεί υψηλής ακρίβειας αφαίρεση κερατοειδικού ιστού, ανάλογα με τους βαθμούς που θέλουμε να διορθώσουμε, επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη ασφάλεια και λιγότερο χρόνο επέμβασης στη διαθλαστική διόρθωση. To Laser δημιουργεί στον κερατοειδικό ιστό ένα φακοειδή μηνίσκο που αφαιρείται από μία μικρή τομή (μικρότερη των 4mm) και δεν δημιουργείται κανένας κρημνός. Η πρωτοπόρος τεχνική του SMILE προσφέρει τα παρακάτω βασικά πλεονεκτήματα: 

• είναι λιγότερο επεμβατική σε σχέση με το LASIK, γιατί δεν δημιουργείται κρημνός, αποφεύγοντας τις πιθανές επιπλοκές που μπορεί να επιφέρει. 

• εξασφαλίζει την διατήρηση της φυσικής βιομηχανικής σταθερότητας του κερατοειδούς. 

• συνοδεύεται αποδεδειγμένα από λιγότερη μετεγχειρητική ξηροφθαλμία, επειδή επηρεάζεται ελάχιστα το νευρικό πλέγμα του κερατοειδούς. 

• προκαλεί λιγότερες εισαγόμενες οπτικές εκτροπές. 

• χαρακτηρίζεται από εξαιρετική προβλεψιμότητα και μακρόχρονη σταθερότητα των αποτελεσμάτων, ανεξάρτητα από τους βαθμούς της διόρθωσης. 

• η διαδικασία γίνεται σε ένα μόνο Laser, προσφέροντας ελάχιστο χρόνο επέμβασης και μεγαλύτερη άνεση για τον ασθενή. 

• έχει δυνατότητα για μεγαλύτερο εύρος διορθώσεων μυωπίας. 

2. Διαθλαστική επέμβαση με φακικό ενδοφακό

Μέθοδος για την διόρθωση πολύ υψηλών αμετρωπιών (μυωπία περισσότερο από 10 διοπτρίες, υπερμετρωπία και αστιγματισμός περισσότερο από 6 διοπτρίες) με άμεση αποκατάσταση. Ο ενδοφθάλμιος φακός (ενδοφακός) είναι ένας εύκαμπτος, αναδιπλούμενος, τεχνητός φακός από ακρυλικό υλικό που εμφυτεύεται χειρουργικά, μέσα από μια μικροσκοπική τομή, στο εσωτερικό του οφθαλμού, μπροστά (φακός προσθίου θαλάμου) ή πίσω (φακός οπισθίου θαλάμου) από την ίριδα. Είναι σημαντικό να πραγματοποιηθεί ένας αναλυτικός προεγχειρητικός έλεγχος του προσθίου τμήματος του οφθαλμού, πριν την διενέργεια της επέμβασης. 

3. Διαθλαστική επέμβαση με αφαίρεση του φυσικού φακού (CLE - Clear Lens Extraction)

Η τεχνική αφαίρεσης του φυσικού φακού του ματιού και της αντικατάστασής του από έναν συνθετικό ενδοφθάλμιο φακό, μονοεστιακό ή πολυεστιακό, επιλέγεται συνήθως για ασθενείς άνω των 45 ετών με αρχόμενη ή προχωρημένη πρεσβυωπία και σημαντικά διαθλαστικά σφάλματα.

4. Αντιμετώπιση πρεσβυωπίας

Από την ηλικία των 40 ετών, η ικανότητα της αυτόματης προσαρμογής του ματιού σε όλες τις αποστάσεις, μακρινές και κοντινές, προοδευτικά ελαττώνεται. Αυτό οφείλεται στην σταδιακή απώλεια της ελαστικότητας του φυσικού φακού του οφθαλμού, ο οποίος χάνει την ικανότητα να κάμπτεται και να εστιάζει στις κοντινές αποστάσεις. Η δυσκολία προσαρμογής της όρασής μας στις κοντινές αποστάσεις, σε αντίθεση με την μυωπία, την υπερμετρωπία και τον αστιγματισμό, είναι μια δυναμική κατάσταση, που εμφανίζεται την τέταρτη δεκαετία της ζωής και εξελίσσεται για περίπου 15 χρόνια. Η αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας και η τεχνική που θα επιλεγεί (presby-LASIK, πολυεστιακοί ενδοφακοί, Monovision κτλ), προκύπτει μετά από διεξοδική συζήτηση με τον οφθαλμίατρο.