• Π. Τσαλδάρη 15 (ισόγειο), Κατερίνη
  • Ωράριο Λειτουργίας: ΔΕ - ΠΕ - ΠΑ 17.00 - 21.30 (κατόπιν ραντεβού)

Σύγχρονος εξοπλισμός

Ποιοτικές Υπηρεσίες

Συνεχής Εκπαίδευση

Φωτοψίες και Μυϊοψίες

Ο χώρος ανάμεσα στον φακό του οφθαλμού και τον αμφιβληστροειδή (φωτοευαίσθητος χιτώνας στο οπίσθιο τμήμα του οφθαλμού) είναι γεμάτος με ένα υλικό που μοιάζει με διαφανές ζελέ και ονομάζεται υαλοειδές. Το υαλοειδές φυσιολογικά είναι κολλημένο στον αμφιβληστροειδή.
«Λάμψεις» σαν αστραπές και κινούμενα σωματίδια που μοιάζουν με «αράχνες» ή «μυγάκια» εμφανίζονται συχνά σε άτομα με φυσιολογικά μάτια. Οφείλονται σε αλλαγές που συμβαίνουν με την πάροδο των ετών στην δομή του υαλοειδούς και οι οποίες οδηγούν σε αποκόλληση του υαλοειδούς από τον αμφιβληστροειδή.

Η αποκόλληση του υαλοειδούς από τον αμφιβληστροειδή είναι συχνό φαινόμενο, ιδιαίτερα σε άτομα με ηλικία μεγαλύτερη των 50 ετών ή σε άτομα με υψηλή μυωπία. Σε ένα ποσοστό έως και 90% αυτές οι μεταβολές είναι αθώες και δεν συνοδεύονται από βλάβες στον αμφιβληστροειδή. Συμβαίνουν μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής και τα συμπτώματα που προκαλούν συνήθως βελτιώνονται με τον καιρό. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, η ενόχληση που προξενούν ελαττώνεται με την χρήση σκούρων γυαλιών (γυαλιά ηλίου). Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αποκόλληση του υαλοειδούς μπορεί να συνοδευτεί από σοβαρές καταστάσεις, όπως ρωγμές (σχίσιμο) στον αμφιβληστροειδή ή ενδοϋαλοειδική αιμορραγία. Αυτό συμβαίνει, όταν το υαλοειδές, κατά την αποκόλλησή του από τον αμφιβληστροειδή, σχίσει κάποιο κομμάτι του τελευταίου ή κόψει ένα από τα αγγεία του.

Εάν διαπιστωθεί η ύπαρξη κάποιας ρωγμής, τότε απαιτείται άμεση εφαρμογή θεραπείας με laser (βλ. Argon LASER), προκειμένου να προληφθούν σοβαρότερες επιπλοκές, όπως η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση. Όταν ο οφθαλμολογικός έλεγχος δεν δείξει την παρουσία κάποιας βλάβης, τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Στην περίπτωση όμως που οι “λάμψεις” και τα “μυγάκια” αυξηθούν ή διαπιστωθεί από το άτομο ότι ένα τμήμα του οπτικού του πεδίου καλύπτεται από μια “σκιά”, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσει αμέσως με τον οφθαλμίατρό του.