• Π. Τσαλδάρη 15 (ισόγειο), Κατερίνη
  • Ωράριο Λειτουργίας: Καθημερινά, ΔΕ - ΠΑ (κατόπιν ραντεβού)

Σύγχρονος εξοπλισμός

Ποιοτικές Υπηρεσίες

Συνεχής Εκπαίδευση

Μυϊοψίες και φωτοψίες

Τι είναι οι μυϊοψίες;

Οι μυϊοψίες (“μυγάκια”) μοιάζουν με μικρές κηλίδες, τελείες, κύκλους, γραμμές ή ιστούς αράχνης στο οπτικό μας πεδίο (βλ. περισσότερα). Ενώ φαίνονται να βρίσκονται μπροστά μας, στην πραγματικότητα επιπλέουν στο εσωτερικό των ματιών μας. Οι μυϊοψίες είναι μικροσκοπικές συσσωρεύσεις τζελ ή κυττάρων μέσα στο υαλώδες σώμα, το οποίο γεμίζει το εσωτερικό του οφθαλμού. Ουσιαστικά, αυτό που βλέπουμε είναι η σκιά των συσσωρεύσεων, που προβάλλεται πάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Συνήθως, παρατηρούμε τις μυϊοψίες, όταν κοιτάζουμε σε έναν λευκό τοίχο ή στον γαλανό ουρανό.

Τι προκαλεί τις μυϊοψίες;

Καθώς μεγαλώνουμε, το υαλώδες σώμα αρχίζει να πυκνώνει ή να συρρικνώνεται, μια διαδικασία που καλείται συναίρεση. Μερικές φορές σχηματίζονται συσσωρεύσεις ή ταινίες μέσα στο υαλώδες σώμα. Αν το υαλώδες σώμα αποκολληθεί από το οπίσθιο τμήμα του οφθαλμού, προκύπτει μια κατάσταση που ονομάζεται οπίσθια αποκόλληση υαλοειδούς. Οι μυϊοψίες εμφανίζονται πιο συχνά μετά από την οπίσθια αποκόλληση του υαλοειδούς, ωστόσο μπορεί να εμφανιστούν και πριν αυτή συμβεί. Συνήθως, δεν είναι κάτι σοβαρό και τείνουν να εξασθενούν και να γίνονται λιγότερο ορατές με το πέρασμα του χρόνου. Οι έντονες μυϊοψίες μπορούν να εκλείψουν μετά από χειρουργική επέμβαση, η οποία είναι αρκετά σοβαρή και σπάνια κρίνεται απαραίτητη ή συνιστάται.

Είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε μυϊοψίες εάν:

  • έχετε μυωπία
  • είστε > 50 ετών
  • έχετε υποβληθεί σε επέμβαση καταρράκτη
  • έχετε ενδοφθάλμια φλεγμονή

Τι είναι οι φωτοψίες;

Οι φωτοψίες (“λάμψεις”) μπορεί να μοιάζουν με φωτάκια που αναβοσβήνουν ή με αστραπές στο οπτικό μας πεδίο. Ορισμένοι τις παρομοιάζουν με τα “αστεράκια” που βλέπουμε, όταν υποστούμε ένα χτύπημα στο κεφάλι. Υπάρχει πιθανότητα να βλέπουμε λάμψεις για εβδομάδες. Προκαλούνται όταν το υαλώδες σώμα ασκεί τριβή ή έλξη στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.

Καθώς μεγαλώνουμε, είναι αρκετά σύνηθες να βλέπουμε φωτοψίες περιστασιακά. Όταν εμφανιστούν καινούριες μυϊοψίες ή φωτοψίες, θα πρέπει να γίνεται άμεσα οφθαλμολογική εξέταση με βυθοσκόπηση.

Πότε οι μυϊοψίες και οι φωτοψίες πρέπει να μας ανησυχούν;

Οι περισσότερες μυϊοψίες και φωτοψίες δεν προκαλούν προβλήματα. Ωστόσο, υπάρχουν φορές που μπορεί να υποδηλώνουν μια σοβαρή κατάσταση. Θα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα τον οφθαλμίατρό σας εάν:

  • παρατηρήσετε πολλές καινούριες μυϊοψίες
  • βλέπετε πολλές λάμψεις
  • εμφανιστεί μια σκιά στο περιφερικό οπτικό σας πεδίο
  • μια γκρι κουρτίνα καλύπτει μέρος της όρασής σας

Αυτού του είδους οι μυϊοψίες και οι φωτοψίες μπορεί να είναι συμπτώματα ρωγμής ή αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς. Αυτές οι παθολογικές καταστάσεις είναι σοβαρές και πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Argon laser φωτοπηξία

Αντιμετώπιση

Οι ρωγμές στον αμφιβληστροειδή αντιμετωπίζονται είτε με φωτοπηξία με Argon laser (βλ. περισσότερα) είτε με κρυοπηξία. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η έγκαιρη αντιμετώπιση μιας ρωγμής συνήθως αποτρέπει την εξέλιξή της σε αποκόλληση αμφιβληστροειδούς. Η τελευταία είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί χειρουργικά, προκειμένου να μην οδηγήσει σε τύφλωση.

Πηγή: American Academy of Ophthalmology (https://www.aao.org)

Ελεύθερη απόδοση από το άρθρο: What Are Floaters and Flashes?

Written By: Kierstan Boyd

Reviewed By: Ninel Z Gregori, MD

Nov. 29, 2022