• Π. Τσαλδάρη 15 (ισόγειο), Κατερίνη
  • Ωράριο Λειτουργίας: Καθημερινά, ΔΕ - ΠΑ (κατόπιν ραντεβού)

Σύγχρονος εξοπλισμός

Ποιοτικές Υπηρεσίες

Συνεχής Εκπαίδευση

Ξηροφθαλμία – Βλεφαρίτιδα

Α. ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑ

1. Τι είναι η ξηροφθαλμία;

Η ξηροφθαλμία είναι η οφθαλμική πάθηση κατά την οποία έχουμε διαταραχή της ποιότητας και ποσότητας των δακρύων, με αποτέλεσμα την πρόκληση συμπτωμάτων δυσφορίας και θόλωση της όρασης. Το δάκρυ έχει μηχανική και λιπαντική δράση. Μας προστατεύει από βλαβερά βακτηρίδια, αλλεργιογόνα και άλλες ερεθιστικές ουσίες και παράλληλα λιπαίνει και θρέφει την πρόσθια επιφάνεια του οφθαλμού.

2. Πού οφείλεται η ξηροφθαλμία;

Το σύνδρομο ξηροφθαλμίας είναι πολυπαραγοντικό. Η παραγωγή των δακρύων ελαττώνεται με την πάροδο των ετών, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες για εμφάνιση ξηροφθαλμίας αποτελούν οι ρευματικές ασθένειες, ο διαβήτης, οι παθήσεις του θυρεοειδή αδένα, τα δερματικά νοσήματα, οι διαταραχές του νευρικού συστήματος, οι ορμονικές διαταραχές, οι παθήσεις των βλεφάρων, η χρήση φαρμάκων, η έλλειψη βιταμίνης Α, η χρήση φακών επαφής κ.ά.

3. Τα κυριότερα συμπτώματα

4. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η ξηροφθαλμία;

Η σωστή διάγνωση είναι αυτή που θα καθορίσει τα στάδια της θεραπείας. Ενδεικτικές θεραπευτικές προσεγγίσεις αποτελούν οι παρακάτω:

Β. ΒΛΕΦΑΡΙΤΙΔΑ

1. Τι είναι η βλεφαρίτιδα;

Είναι μία επίμονη και στις περισσότερες περιπτώσεις χρόνια φλεγμονή των βλεφάρων, η οποία μπορεί να προκληθεί από μικρόβια ή ακάρεα και έχει ως αποτέλεσμα την διαταραχή της λειτουργίας των βλεφάρων. Πιο συγκεκριμένα, οι σμηγματογόνοι αδένες δεν λειτουργούν σωστά, με συνέπεια η λίπανση και η προστασία της πρόσθιας οφθαλμικής επιφάνειας να είναι ελλιπής. Εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα με λιπαρό δέρμα, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα ή ροδόχρου ακμή.

2. Τα συμπτώματα της βλεφαρίτιδας

Το κυριότερο σύμπτωμα είναι τα ερεθισμένα βλέφαρα. Συχνά, εμφανίζονται εκκρίσεις στη ρίζα των βλεφαρίδων και αλλοιώσεις του δέρματος των βλεφάρων.
Τα συμπτώματα της βλεφαρίτιδας, που είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά, εκδηλώνονται με:

3. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Η καθημερινή υγιεινή και περιποίηση των βλεφάρων αποτελεί αποτελεσματικό θεραπευτικό σχήμα, ανακουφίζει από τα καθημερινά συμπτώματα, βελτιώνει την όραση και αποτρέπει τυχόν επιπλοκές που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των ματιών.

4. Ενδεικτικές θεραπευτικές προσεγγίσεις